Nevelési alapelvek

Nevelési alapelvek

A minden gyermeknél az alábbi nevelési alapelveket fontosnak tartom:

  1. Minden gyermek más, ezért senki ne higgye, hogy minden bölcs tanács hatékony lehet gyermekénél, de azért vannak fontos alapelvek, amik minden gyermeknél fontosak.
  2. Minden gyermek más, ezért mindegyiküket máshogy kell szeretni, hogy ők is szeretve érezzék magukat. Hiába a mi gyermekünk, de akkor sem vagyunk egyformák. Egyik gyermek a testi érintést, a másik a vele töltött időt vagy az ajándékokat, vagy az elismerő szavakat igényli jobban. Erről szól a Gary Chapman, Ross Cambell: Gyerekekre hangolva, A gyerekek öt szeretetnyelve című könyve, ami részletesen leírja hogy a fent említett rövid módszereket hogyan alkalmazhatjuk okosan.
  3. A szavak ereje: a nevelésben a legfontosabb a biztatás, dicséret, elsősorban a szülőktől, amire lehetőleg minden nap találjunk alkalmat, valami tényleges teljesítmény alapján. Ha elmarasztalásra kerül sor, soha ne a gyermeket, hanem a tettét minősítjük. Az önbeteljesítő jóslat ugyanis igenis működik.

Ajánlott cikkek:

  1. Együtt töltött hasznos idő: legfontosabb a beszélgetés (kisebb gyermekeknél a játék közben is lehet), ami során tisztázzuk azt is, mi a jó és rossz. A szabályok nemcsak korlát a gyermeknek, hanem kapaszkodó is. Ha mi szülők nem tudatosítjuk gyermekünkkel, mi a jó és a rossz, hogyan várnánk el a jó viselkedést?

Ajánlott cikkek:

  1. Következetesség: mindig ugyanazt várjuk el gyermekünktől, csak akkor követelhetjük meg, hogy a szerint viselkedjen.
  2. Egységesség: a két szülő elvárásai egyezzenek meg, mert a legkevésbé hatékony a kettős nevelés. A szülőkön kívül az iskolával való együttműködés is ezért különösen fontos.
  3. A testi szükségletek kielégítése: megfelelő alvási és pihenési igény (9-10 órás alvás, számítógép és tv használat korlátozása).
  4. Ne a saját vágyinkat akarjuk megvalósíttatni gyermekünkkel, hanem fogadjuk el a saját egyéniségét.